El projecte de l’Acord Territorial de la Safor, presenta un bot conversacional (aplicació informàtica que simula una conversa amb un llenguatge natural), que facilitarà a les persones usuàries, eines amb les quals millorar la seua ocupabilitat, orientació i inserció laboral i els acompanyarà en el procés d’emprenedoria, promovent el caràcter innovador dels seus projectes. L’eina del bot conversacional respon a la necessitat de crear i implementar instruments innovadors que adapten el procés d’orientació laboral i l’emprenedoria a les noves demandes de l’entorn professional del segle XXI influenciat per les noves tecnologies.
Per a la implementació del xatbot s’han desenvolupat més de 300 preguntes i respostes que combinades generen les diferents converses que es poden produir. D’aquesta manera es construeix un servei d’orientació i assessorament basat en la web, aconseguint major efectivitat en estandarditzar els processos, i obtenint major impacte entre la població. Aquesta eina també inclou més de 80 recursos (píndoles, infografies, enllaços a diferents eines, pàgines web…).
El xatbot és només una de les eines tecnològiques desenvolupades en el projecte experimental de e-orientació, enfocat a la transformació digital del procés d’orientació i inserció laboral. Al seu torn, s’està implementant un portal web des del qual es podrà accedir a tots els recursos (vídeos, píndoles formatives, enllaços, qüestionaris…) sobre orientació laboral, emprenedoria, formació i ocupabilitat. Amb aquesta mena d’eines, es fomenta l’autonomia de la persona orientada i se l’ajuda a ser capaç de planificar la seua pròpia trajectòria professional en un món altament canviant i digitalitzat.
En la nova fase del projecte (testatge i validació), que s’inicia ara, es recopilarà informació sobre l’ús del xatbot que posteriorment serà analitzada i permetrà realitzar les millores oportunes per a adaptar-se a les necessitats de les persones de la comarca de la Safor. Per a això, es demanarà la col·laboració de tots els agents del Pacte Territorial.
Recordem que aquest projecte es desenvolupa a través d’un Pacte entre la Mancomunitat de Municipis de la Safor, com a representant de tots els municipis de la comarca, Ajuntament de Gandia, Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor –FAES, UGT-PV Intercomarcal Ribera-Safor-Vall d’Albaida-Costa-Canal de Navarrés, CCOO-PV La Ribera, La Safor i la Generalitat Valenciana a través de LABORA.