El passat mes de juliol la ciutat de Gandia va entrar a formar part de la Xarxa Innpulso rebent la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació del Ministeri d’Economia i Competitivitat, una distinció en la qual la política del Ministeri en matèria de Recerca, Desenvolupament i Innovació “reconeix a les ciutats capdavanteres que han recolzat inversions en infraestructures que afavorisquen la sostenibilitat econòmica i milloren el nostre patró de creixement basat en el coneixement i la innovació”.
Gandia acull hui, 15 de setembre, en Urbalab, una trobada entre nou ciutats valencianes, Alcoi, Ontinyent, Salines, València, Vila-real, Monfort, Alfàs del Pi, Almussafes, Torrent i Gandia, amb l’objectiu de crear una Xarxa de Ciutats Innpulso en la Comunitat Valenciana.
I és que la innovació s’ha convertit en un dels factors clau per a avançar i competir en una nova economia basada en el coneixement i que opera en un entorn globalitzat.
Però, què és la Innovació? Per què és necessari innovar? Com puc aplicar processos d’Innovació a la meua empresa local? Encara que semble un concepte complex, quan parlem d’Innovació, parlem fonamentalment d’implementar idees que aporten valor, que generen un impuls incremental realment apreciable pel destinatari final ja siguen clients, accionistes, col·laboradors, proveïdors o uns altres.
Innovar requereix d’un procés, aquesta vegada sí, complex, en el qual intervenen múltiples facetes relacionades amb l’activitat empresarial, un procés que comença per un canvi actitudinal en la gestió de l’empresa que al seu torn, ha d’impulsar una cultura innovadora entre tots els integrants que participen en el seu procés productiu, des dels proveïdors fins al client/usuari final. A partir d’aquest moment, és necessària la creació d’una línia estratègica de treball que, òbviament, ha d’incloure un monitoratge del mercat per a detectar noves oportunitats de negoci.
L’anàlisi de les idees que sorgisquen en l’organització per a acometre els nous reptes precisa d’una gestió que administre i done forma a les noves propostes, descartant aquelles inviables, prioritzant unes altres i desenvolupant i avaluant en tot moment les noves idees a implementar.
Des del servei d’assessorament i empreniment d’Urbalab Gandia es programen accions que ajuden als emprenedors a trobar i generar oportunitats de negoci susceptibles de convertir-se en projectes empresarials, amb el doble objectiu de contribuir al desenvolupament del teixit empresarial i a la creació d’empreses, entre les accions que es desenvolupen en l’àrea es troben:
– Activitats de formació en eines per a la implementació del procés innovador com els cursos i tallers de Generació d’idees de negoci, Tendències i oportunitats de negoci, Metodologia Design Thinking, Llec Serious Play, Tallers de creativitat…
– Trobades entre professionals per a la divulgació de la cultura col·laborativa i innovadora com els Desdejunis Emprenedors o les accions formatives dirigides a millorar les competències professionals i habilitats directives.
– Divulgació a través de tallers pràctics de metodologies col·laboratives, Scrum, i eines digitals per a la millora de la productivitat.
– Servei d’assessorament i acompanyament als projectes de empreniment en les primeres fases de gestació, incrementant el potencial de les persones per a transformar les seues idees en projectes d’èxit i connectant-los amb el teixit empresarial, i amb un altre tipus d’actors, que els puhuen ajudar a transformar les seues idees en embrions d’empreses fructíferes.
T’acostem al món de la Innovació. Consulta’ns.