L’empresa LOCATEC seleccionada com a “Empresa innovadora Ciutat de Gandia 2024” pel seu projecte tecnològic basat en IA per a la detecció precoç de plagues en el sector citrícola, una solució que contribuirà a garantir la viabilitat del sector primari.

En el marc de la participació de Gandia en la VII Trobada Innpulso Emprén, organitzada per la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació, ‘Red Innpulso’, afavorida pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, l’Ajuntament de Gandia va convocar un procés obert pel qual seleccionar l’empresa o projecte emprenedor local, amb un alt component innovador i elevat impacte econòmic, social i mediambiental en el territori, conforme estableixen les bases del certamen.

El projecte presentat per Locatec consisteix en el desenvolupament d’una solució basada en Intel·ligència Artificial per a la detecció precoç de plagues agrícoles. L’origen del projecte sorgeix de la necessitat de donar resposta a la problemàtica existent en el sector de l’agricultura valencià, relacionada amb els danys causats per determinades plagues com ara la pèrdua de part de la collita i l’ús massiu de tractaments fitosanitaris altament nocius i perjudicials, tant per al consumidor final, com per al mateix ecosistema on s’apliquen amb el conseqüent impacte mediambiental. La detecció precoç de la presència d’estes plagues permetrà combatre els seus efectes negatius en els seus estats inicials, i obtindre la màxima informació, a partir de les dades rebudes, per tal de reduir, i fins i tot, eliminar l’ús de productes fitosanitaris a llarg termini.

El sistema desenvolupat aplica algorismes d’Intel·ligència Artificial, ad hoc, a partir de la integració de diferents tecnologies per a analitzar imatges i dades d’alta precisió, per a detectar i reconéixer, pràcticament en temps real, la presència de plagues en els cultius. La plataforma admet una gran versatilitat d’elements de captació de dades ja desenvolupades, testats i utilitzats, que en la seua combinació permeten augmentar la precisió de la detecció a través d’imatges des de diferents dispositius: mòbil, càmeres, imatge satel·litària multiespectral, sensors ultres sensibles, drons, etc. A més d’identificar-les, el sistema és capaç de recomanar el producte fitosanitari i/o el tractament més eficient per a tractar la plaga detectada. Un altre valor afegit al projecte guanyador és la seua capacitat de transferència a altres àmbits en l’entorn natural, així com en les zones verdes urbanes, la qual cosa contribuirà a la millora integral de l’entorn i la qualitat de vida de les persones.

El segon projecte finalista és Wenrol Cargo Scooter, presentat pels emprenedors Amanda Reyes i Yuli Lliev. Consisteix en la creació, fabricació, venda i servici de manteniment d’un vehicle de mobilitat personal (VMP) innovador. Es tracta d’un medi de transport amb accionament elèctric que, a més de mantindre els avantatges obtinguts dels VMP actuals (comoditat, seguretat, practicitat i dimensions reduïdes), compta amb un espai de càrrega de 230L/150kg i un disseny molt versàtil, maniobrable i adaptat a la mobilitat en entorns urbans.

Les altres propostes presentades a la convocatòria són:

  • Qrtracing, de ECOAPI S.L., és una plataforma informàtica desenvolupada amb tecnologia escalable i adaptable, amb estructura blockchain. Oferix un servici basat en lectura de codis QR per a facilitar el control i traçabilitat geolocalizada d’envasos i embalatges comercials i industrials en cadascuna de les fases dels processos als quals són sotmesos durant tota la seua vida útil, amb l’objectiu de facilitar la seua recuperació i reutilització en processos SDDR (Sistemes de depòsit Devolució i Retorn), facilitant la transició a un model d’Economia Circular més eco-sostenible.
  • Dieteticamente Coffee és un projecte d’expansió del centre de nutrició de Patrícia Barrera. Consisteix en l’obertura d’un espai situat a la platja de Gandia orientat a fomentar una dieta saludable fins i tot en l’àmbit de l’oci. L’emprenedora, presenta esta nova línia del seu negoci com a punt de trobada entre experts del sector de la nutrició i la salut, empreses d’hostaleria i consumidors, amb la finalitat de sensibilitzar i conscienciar al màxim nombre possible d’establiments en la implementació d’experiències més saludables.
  • BigRoom és un projecte de l’empresari Cristian Quiles que introduïx una solució domotizada en el sector de l’emmagatzematge amb el seu enfocament totalment automatitzat. La plataforma digital creada proporciona una experiència d’usuari intuïtiva i personalitzada, permetent als clients gestionar els seus trasters de manera remota i accedir a ells en qualsevol moment i des de qualsevol lloc.

L’Ajuntament de Gandia agraïx la participació a totes les empreses i persones emprenedores que han presentat les seues propostes innovadores a esta convocatòria i que contribuïxen amb els seus projectes a la millora de la competitivitat local. Gandia forma part de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació, Red Innpulso, promoguda pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i participa de manera activa en els esdeveniments organitzats per la mateixa des de 2016, per a mostrar esforç i compromís de la Ciutat amb la innovació, així com la seua contribució des de l’esfera local al canvi de model productiu.

Comparteix:
Atenció amb cita prèvia Atención con cita previa
Visita la nostra agenda Visita nuestra agenda
Atenció telefònica: 96 295 96 97 Atención telefónica: 96 295 96 97