El passat mes de novembre començava a Urbalab Gandia, l’Escola d’Ocupació ET FORMEM “Sistema d’Informació i bases de dades per al desenvolupament econòmic”, un programa mixt que ha permès a un grup de 10 dones desocupades, tindre l’oportunitat per a formar-se i així poder incorporar-se al mercat laboral amb qualificació. Ara, no arriba a dos mesos després, les seues formadores fan un balanç més que positiu del funcionament d’aquest projecte, que compta amb una subvenció de més de 120.000 euros atorgada a l’Ajuntament de Gandia per la Generalitat Valenciana a través del Labora.
La professora de l’especialitat d’Operacions Auxiliars de Serveis Administratius i Generals, Alicia Salas, explicava “els resultats són molts satisfactoris. Les alumnes estan implicades i dia rere dia demostren molt d’ interès en aprendre per a després poder reprendre la seua vida laboral. S’ha format un equip molt competent”. A més, posava èmfasi en el fet que moltes d’elles ja havien treballant abans en el sector de l’administració, “però tot canvia i estan adquirint noves competències per a la nova era digital. I precisament d’això és del que es tracta a Urbalab”, matisava.
Les formadores han volgut posar de relleu en estes primeres setmanes de treball, la importància de la formació en les anomenades “softs skills” (habilitats blanes), és a dir les aptituds socials, emocionals, resolutives i de comportament que permeten un millor desenvolupament a nivell social, i uns millor resultats davant de qualsevol situació. En concret, algunes de les habilitats que s’estan treballant a hores d’ara en aquest projecte són: lideratge i gestió d’equips, adaptabilitat i flexibilitat, capacitat de col·laboració i treball en equip i gestió del temps.
Es tracta d’una formació transversal a l’específica, que ha esdevingut clau per a la incorporació al mercat laboral, tan inaccessible algunes vegades a col·lectius de dones, majors de 35 anys i amb períodes llargs aturades per atendre a la família.
Des del projecte ET FORMEM s’ha posat de manifest la importància de la tasca que es desenvolupa a Urbalab Gandia, ja que com apunten “fa molt més senzill l’adquisició de nous coneixements, participant en alguna formació complementària des de l’Aula Virtual com per tal d’ampliar coneixements i currículum per a futures oportunitats”.